Muljator protiv automata

Information:: Beitragserstellung funktioniert wieder
  • Radim kao zaštitar u noćnom klubu. Zvuči zanimljivo? Nije. Većinom izbacujem pijane ljude koji su popili previše ili pokušavaju ući bez karte. Naučio sam čitati ljude. Ko će napraviti problem, ko će plakati, ko će pokušati muljati. Jer muljatora ima posvuda – na ulici, u kafiću, pa čak i iza šanka.

I upravo zato sam uvijek bio skeptičan prema online igrama. "Sve je to namješteno", govorio sam frendovima. "Zašto bi netko dao novac tek tako?" Ali jednog dana, nakon smjene u kojoj sam izbacio četvoricu momaka koji su pokušali ući s lažnim osobnima, sjeo sam u garderobu i osjetio da mi je dosta. Trebao mi je neki drugi adrenalin. Ne onaj gdje netko maše šakom pred nosom.

Na mobitelu sam vidio oglas. Neka cura na Instagramu, onako slučajno, rekla je nešto o tome kako je preko zime pokrila troškove grijanja. Nije se hvalila, samo je bacila informaciju. I upravo me to zainteresiralo – obična, dosadna informacija. Nema bubnjeva, nema fanfara.

Kliknuo sam i završio na https://vavada.solutions/hr/ . Prvo što sam primijetio? Interfejs je čist. Bez onih glupih lampica koje ti pale mozak. Odmah sam skužio da tu nema muljanja – barem ne na prvi pogled. Odlučio sam se registrirati kao da sam detektiv koji istražuje teren. Bez uplate, samo da vidim.

Nakon pola sata gledanja, ubacio sam 15 eura. To je cijena jedne večere vani, rekao sam sebi. Ako izgubim, izgubio sam. I krenuo sam. Ali za razliku od većine ljudi, imao sam plan. Nisam vrtio nasumice. Pratio sam igre s visokim RTP-om (znam zato što sam satima poslije proučavao). Igrao sam onu klasičnu knjigu mrtvih, sporo, bez žurbe.

Prvih pola sata – ništa. Račun je pao na 6 eura. Već sam htio odustati, ali onaj zaštitarski instinkt u meni rekao je: "Čekaj, muljatori se predaju prije nego što dođe njihov trenutak." I onda je krenulo. Prvo 50, pa 120, pa 300 eura. Nisam vrištao, nisam plesao. Samo sam sjeo naslonjen na zid ormarića i nasmiješio se.

Povukao sam 280 eura (ostavio 20 za još jednu rundu zbog znatiželje). Sljedeća dva dana nisam ništa dirao. Gledao sam novac na računu kao da je tuđi. Onda sam platio novi jaknu. Zimsku, onu s finom postavom koju sam gledao u izlogu već godinu dana. I kad sam prvi put zakopčao tu jaknu, osjetio sam toplinu koja nije dolazila iz vlakana nego iz glave.

Poslije toga, postao sam redovan. Ali ne onako kako ljudi misle. Odredio sam si pravilo: jednom tjedno, subotom navečer prije spavanja. Uplaćujem 20 eura. Ako izgubim prije nego što potrošim tih 20 – gasim. Ako dođem u plus, povlačim sve iznad početnih 20. Zvuči strogo? Zato i funkcionira.

Jedne subote sam izgubio svih 20 unutar 10 minuta. Ugasio sam i otišao u kino. Drugi tjedan sam dobio 110 eura. Povukao 90, ostavio 20 za sljedeći tjedan. Tako cirkuliram već mjesecima.

Najveći trenutak bio je prije tri tjedna. Sjedim ja u kuhinji, kasno je, pijem čaj. Na laptopu je otvorena stranica, ali nisam ni igrao – malo sam se zagledao u brojke. I odjednom sam pomislio: "Ajde, jednu rundu." Stavio sam 5 eura po vrtnji, što je za mene puno. I na trećoj vrtnji aktivirao se bonus. Krenulo je vrtloženje brojki. Na kraju je pisalo 740 eura.

Nisam povukao odmah. To je bila greška. Jer onda sam pomislio: "Možda još malo." I naravno – vratio sam se na 530. Ali i dalje, 530 eura je više nego što sam ikad dobio u životu na bilo čemu. Povukao sam i kupio poklon za mamu – novu mašinu za šivanje. Kad sam ga donio, plakala je. Ja nisam. Ali bilo mi je toplo.

Vratit ću se opet na https://vavada.solutions/hr/ i ove subote. Ne zato što moram, nego zato što volim onaj osjećaj kad ti mozak kaže "sad ili nikad". I uvijek kad osjetim da mi ruke postaju nestrpljive, sjetim se one večeri u klubu kad sam izbacio one muljatore. Oni su jurili laku zaradu lažući sustav. Ja ne lažem. Ja samo vrtim i čekam.

Jer istina je – automat ne možeš prevariti. Ali možeš ga natjerati da te poštuje. Igraš s glavom, ne sa srcem. I kad izgubiš, izgubio si cijenu karte za kino. A kad dobiješ, dobio si novu jaknu, maminu sreću i priču za ispričati.

I znate što? Nisam još sreo muljatora koji je na pošten način zaradio više od mene. Možda zato što pravi igrači ne muljaju. Samo čekaju. I nekad – baš kad se najmanje nadaš – sreća sjedne za isti stol. E pa, ja sam taj stol rezervirao za subotu navečer. Sjedni i ti ak oćeš. Ali ponesi pravila. Bez njih si samo još jedan pijani gost kojeg ću izbaciti.