Múlt júniusban történt. Az utolsó vizsgám után három nappal. Ültem a koliszobában, a félhomályban, és néztem a plafont. A szobatársam hazament a szünetre, a folyosó kihalt volt. Pont olyan csend, ami az ember fülébe mászik. Nem volt kedvem bulizni, se hazamenni a szüleimhez Pécsre, ahol anya megkérdezte volna, hogy “na, mi lesz az állásinterjúkkal?”.
Letöltöttem egy új böngészőt, mert a régi lassú volt. Aztán… nem is tudom. Valami reklám felugrott. Általában rögtön becsukom őket, de ez más volt. Nem a szokásos “NYERJ MILLIÓKAT” villogó szöveg. Csak egy egyszerű link. Rákattintottam. Tudod, amikor az ember unalmában csinál olyan dolgokat, amiket egyébként soha? Hát, ez volt az a pillanat.
A Vavada oldalán kötöttem ki. Nem ismertem előtte. A dizájn tetszett – letisztult, nem tolta az arcomba a szirénázó gombokat. Csak pörgött a fejemben a gondolat: “Egy ezrest bele tudok dobni. Kártyával. Csak úgy, a semmire.” Be is léptem a gyorsregisztrációval. Egy perc alatt bent voltam.
Az első pörgetések unalmasak voltak. Semmi. Aztán váltottam egy nyerőgépes játékra, valami régi iskolás témájúra, gyümölcsökkel meg csillogó keretekkel. Már kezdtem bánni az egészet, mikor hirtelen… három matching szimbólum. Egy sort. Aztán egy másik. A számok elkezdtek ugrálni a képernyőn. A szívem is. Halkan felnevettem – egyedül a szobában, a poros függönyök előtt. vavada kifizetés villant fel a gombon, amikor megnyomtam a “Kiérem” opciót. Nem nagy összeg volt, talán tizenötezer forint. De akkor úgy éreztem, mintha lehúztam volna a főnyereményt.
Másnap reggel ébredés után egyből megnéztem a számlám. Az összeg ott volt. Tényleg ott. A rendszer szerint a vavada kifizetés pár órán belül megtörtént. Ez a hihetetlen. Nem kellett napokat várni, nem küldözgettek sehonnan autentikációs kódokat. Beérkezett, és kész.
Azt hinnéd, hogy itt vége a történetnek? Dehogy. A következő három napban nem nyúltam a játékhoz. A pénzt elkülönítettem egy új laptopra, mert a régi már alig bírta a netezést. A negyedik napon esett le az igazi tanulság. Este tíz óra volt, apám írt egy üzenetet: “Kisfiam, elromlott a mosógép, a szerviz háromszázezer lenne. Nem tudjuk most…”. Anyámék nyugdíjból élnek. A háromszázezer nekik fél év spórolás.
Valami beindult bennem. Visszamentem az oldalra. Nem a kapzsiság. Inkább az érzés: “Oké, egyszer már összejött. Próbáljuk meg újra, de fegyelmezetten.” Szabályokat állítottam fel. Nem játszottam egymás után fél óránál többet. Minden este tízezer forint volt a “kávépénzem” – az, amit elveszíthettem anélkül, hogy fájt volna. És tudod, mi történt? A harmadik ilyen este, egy teljesen random pillanatban – épp egy kávét főztem a közös konyhában, és a laptopról visszahallatszott a pörgés hangja – bejött egy bónuszjáték. Aztán egy másik. Negyven perc alatt felkúszott az egyenlegem négyszázhúszezer forintra.
Nem hazudok: remegett a kezem, amikor megint a vavada kifizetés gombot kerestem. De nem azért, mert nem hittem benne. Hanem mert tudtam, hogy ez most nem egy új laptop. Ez apám mosógépe. Ez az, hogy nem kell a hónap végén azon gondolkodniuk, hogy mit ne vegyenek meg a boltban.
A pénz másnap reggel ott volt a számlámon. Átutaltam apámnak. Nem mondtam el, honnan van. Annyit írtam: “Eladtam a régi könyveimet meg csináltam egy kis melót”. Tudom, ez nem teljesen igaz. De a végeredmény az volt, hogy apám másnap megrendelte a mosógépet, anyám pedig annyit mondott telefonon: “De jó gyerekünk van, Józsi”.
Azóta eltelt három hónap. Nem játszom minden nap. Néha hetekig eszembe sem jut az oldal. De amikor igen, akkor is a saját szabályaim szerint. Mert amit megtanultam, az nem a kapzsiság, hanem a lehetőség érzéke. Hogy a szerencse nem egy nagy dolog, ami egyszer lecsap. Hanem apró részekben jön, akkor, amikor a legkevésbé számítasz rá. És a legfontosabb: nem az a lényeg, mennyit nyersz, hanem hogy mit kezdesz vele. Én például egy mosógépet vettem az apámnak. És tudod mit? Azóta bármikor hazamegyek, és meglátom azt a fehér, csilingelő gépet a fürdőszobában, belém hasít a gondolat: nem a pénz számít. Hanem hogy volt egy este, a nyári szünet csendjében, amikor rákattintottam valamire, és az egész évemet jobbá tette.
Néha a sors a pörgetés hangján kopogtat. Csak rá kell hallgatni.