Do niedawna pracowałem w jednej z tych wielkich korporacji, gdzie masz identyfikator, biurko w open space i szefa, który mówi "jesteśmy rodziną". Tylko w tej rodzinie zwalniają cię przez e-maila. I tak właśnie skończyła się moja przygoda z bankowością. W tydzień po świętach dostałem wiadomość: "Dziękujemy, ale restrukturyzacja". Zero rozmowy, zero odprawy. Po prostu – wypad.
Mam trzydzieści pięć lat, kredyt na mieszkanie i psa, który trzeba wyprowadzać. Skończyła mi się praca, a nie skończyły rachunki. Początkowo myślałem, że szybko znajdę coś nowego. Ale rynek jest dziwny. Wysyłałem CV, chodziłem na rozmowy, a oni mówili "jesteś overqualified" albo "brakuje nam budżetu". Tydzień mijał za tygodniem. W końcu zostałem sam w mieszkaniu, bo dziewczyna, która ze mną była, powiedziała, że "potrzebuje przerwy". Może miała rację. Może po prostu nie chciała oglądać, jak się rozpadam.
Siedziałem tak pewnego wieczoru na kanapie. Pies spał, telewizor leciał ciszej niż zwykle. Kasjer mówił o inflacji, potem o polityce, potem o znowu inflacji. Wyłączyłem. Przewijałem telefon bez celu – grupy z ogłoszeniami, oferty pracy, memy dla bezrobotnych. Śmiech przez łzy. I wtedy natknąłem się na link od kumpla, z którym pracowałem kiedyś w call center. Napisał: "Hej, wiem, że masz ciężki okres. Zajrzyj tutaj, może oderwiesz myśli. Bez spiny, tylko dla rozrywki". Kliknąłem. Strona nazywała się vavada kazino.
Śmiałem się pod nosem. Kazino. Przez "k". Wyglądało jak celowy błąd, może dla ominięcia cenzury. Ale interfejs był czysty, przejrzysty. Zarejestrowałem się, bo nie miałem nic lepszego do roboty. Nie wpłacałem kasy – dostałem bonus powitalny. Pomyślałem: dobra, sprawdzę. Jak przegram, przegram. I tak już przegrywam życie, to chociaż ten wieczór nie będzie się liczył.
Kręciłem spokojnie. Z automatu na automat. Wybrałem jakiś kolorowy slot z motywem owoców. Proste, bez udziwnień. Nie patrzyłem na kwoty, nie analizowałem. Po prostu klikałem, patrząc na wirujące symbole. To działało jak mantra. Przestałem myśleć o długach, o zwolnieniu, o dziewczynie, która wyszła. Na chwilę mój świat skurczył się do ekranu telefonu.
Minęło może dwadzieścia minut. Byłem przy piątym lub szóstym automacie. Nagle coś się zmieniło. Dźwięki stały się szybsze, bardziej intensywne. Ekran zaczął migać na złoto. A na dole pojawiła się kwota, która rosła w oczach. 100 zł. 250 zł. 500 zł. Zatrzymało się na 1 950 zł. Siedziałem na tej starej kanapie, pies podniósł łeb i spojrzał na mnie, jakby pytał "co się stało?". Nie odpowiedziałem. Po prostu patrzyłem.
Wypłaciłem od razu. vavada kazino poprosiło o weryfikację – wysłałem zdjęcie dowodu. Czekałem. Minęło dziesięć minut, potem piętnaście. I wtedy dostałem SMS. Przelew na koncie. Prawdziwe pieniądze. Nie miliony, ale dla mnie, w tamtym momencie, to była fortuna. Zadzwoniłem do tego kumpla z call center. "Stary, ty wiesz, co się stało?" – zapytałem. "Wygrałeś?" – odparł spokojnie. "Tak. Prawie dwa tysiące". Zaśmiał się. "No widzisz. A mówiłeś, że to strata czasu".
Następnego dnia obudziłem się z innym nastawieniem. Nie dlatego, że miałem kasę – ale dlatego, że coś drgnęło. Zapłaciłem zaległy rachunek za prąd. Kupiłem karmę dla psa na miesiąc. I zostało mi trochę na spokojne szukanie pracy, bez paniki, że zaraz zemdleję z głodu.
Przez kolejne dwa tygodnie wysyłałem CV, ale też zacząłem dorabiać na zleceniach – drobne projekty, cokolwiek. A wieczorami, gdy miałem dość odmów, wchodziłem na vavada kazino na godzinkę. Nie po to, żeby odbić stratę – tylko żeby odetchnąć. Wpłacałem małą kwotę, grałem spokojnie. Czasem wygrywałem stówkę, czasem traciłem. Ale to już nie miało znaczenia.
Po trzech tygodniach dostałem pracę. Nie w korporacji, w małej firmie logistycznej. Mniej pieniędzy, ale więcej spokoju. I więcej czasu dla siebie. Wróciłem do biegania, przestałem przesiadywać do trzeciej w nocy. A vavada kazino? Zostało. Nie jako uzależnienie. Jako taka mała ucieczka. Piątek wieczór, puszka piwa, pies na kanapie i kilka spinów. Bez ciśnienia, bez oczekiwań.
Czy polecam? Nie wiem. Każdy ma swój sposób na przetrwanie najgorszych chwil. Ja swój znalazłem przypadkiem, w słabej chwili, gdy życie rozjeżdżało mnie walcem. I nie chodzi o te dwa tysiące. Chodzi o to, że tamtego wieczoru dostałem sygnał, że jeszcze nie wszystko stracone. Że nawet na dnie może trafić się coś, co przypomni ci, że warto wstać następnego dnia.
Dziś mam nową pracę, nowy plan i psa, który wciąż śpi na tej samej kanapie. Czasem, gdy wracam zmęczony, myślę o tamtym wieczorze. I uśmiecham się. Bo wiesz co? Nawet w kazino przez "k" można znaleźć coś więcej niż wygraną. Można znaleźć nadzieję. A to jest bezcenne.